onsdag 11. mars 2009

Ytring

All fokusen som har vært på blasfemiparagrafer, hijab her og der samt andre relaterte saker hvor ytringsfriheten har vært i fokus, var det som endelig fikk meg til å få denne bloggen opp å stå.

Ikke at jeg har så mye nytt å melde, men av og til får jeg lyst til å sette ord på tanker og meninger om dette og hint. Kanskje er det noen som vil stoppe opp og lese noen ord også, selv om jeg har en sterk følelse av at det er mange bloggere der ute, så konkurransen er stor.

Å YTRE SEG
Vi lever i en forholdsvis trygg verden hvor det å få lov å uttrykke sin egen mening er lovfestet. Det å kunne ytre seg fritt, tror jeg er en forutsetning for vårt demokrati. Den som hindrer ytringsfriheten hindrer retten vi har til å uttrykke vår mening på et fritt grunnlag, noe som øker forskjellene og avstanden mellom oss.

Snøballkasting er et eksempel på dette. Snøballkasting er et uttrykk for å ønske å stoppe noen i å ytre seg. "Jeg vil ikke at du skal si det du gjør nå, derfor får du en snøball i hodet." Er det mangel på ytringsmuligheter som gjør at noen handler slik? Er det mangel på språk?

Hva skjer når man ytrer seg og opplever å få vold til svar? Noen opplevde det i vår trygge lille utkantsland i forbindelse med krigshandlingene i Gaza. Mange ytret seg fra sine forskjellige ståsteder, og enkelte grep til vold for å hindre andres ytring, forsterke sine synspunkter eller rett og slett fordi de fikk en mulighet til å begå voldshandlinger.

Hvorfor skjer dette? Hva er det som gjør at noen kaster snøballer i stedet for å si sin mening om saken? Ønsker de å løse ulikheter og uenighet ved hjelp av snøballkrig? Her var det snakk om å brenne en hijab. Mener de som kastet snøball kanskje at hijabbrenneren i dette tilfellet heller skulle kastet snøball på alle som bærer dette hodeplagget i stedet for å brenne hijaben sin? "La oss ytre oss ved hjelp av snøballkasting, dere!"
Egentlig en besnærende tanke...all ufred lagt på is om sommeren på grunn av snømangel....

Nei, la oss være høflige og snille mot hverandre, dere! La folk få si sin mening, og krev at du får si din, og vær ellers snill og grei slik Thorbjørn Egner sier det i Kardemommeloven:
Man skal ikke plage andre,
man skal være grei og snill,
og for øvrig kan man gjøre hva man vil.
Thorbjørn Egner (1955)

Brød uten mel

Nå har jeg nettopp satt lavkarbobrød i ovnen. Brødene er helt uten salt og mel. De er ganske flate, men tro meg, man spiser ikke flere skiver av dette brødet enn av et vanlig brød.

Her er oppskriften:

Brød uten mel
(dette er til 2 brød i vanlige brødformer)

8 egg (ja, du leser rett!)
1 boks kesam eller crême fraiche
6 ss rapsolje
3 ts bakepulver
6 ss linfrø
90 gr sesamfrø
100 gr solsikkefrø
120 gr kli

Rør sammen egg, olje og kesam
til en jevn røre for hånd. Rør inn resten av ingrediensene. Deigen skal være ganske løs og kladdete. Kle to 1,5 liters former med bakepapir. Fordel røren i formene. Glatt ut brødene, og stek midt i ovnen på 180 grader i 55 minutter.
Avkjøles på rist. Kan fryses.


Brødene passer som hverdagsbrød og til matpakka. De er veldig drøye. Høyden på brødene blir ca. 3 cm.


Og her er baksten ferdig! Godt brød som holder seg godt i fryseren. Mmm...

Et statsbudsjett her og et statsbudsjett der...

Oljefondet har i løpet av et drøyt år minsket med nesten 800 milliarder. Dette er en del penger. Til sammenligning er statsbudsjettet på 870 milliarder kroner i år. I min lille verden (og resten av Norges 2,1 husholdninger, skriver Dagbladet) betyr det 380 000 kroner.

Vi som lever midt i finanskrisa er vel ikke så overrasket. Det som er oppsiktsvekkende i denne saken, er at direktøren for Oljefondet faktisk skal ned i lønn! Og ikke ubetydelig heller. Fra 11 millioner i året til 3,5 millioner.

Tenk om det kunne innføres bonusordninger for de som ikke har sløst bort milliarder på aksjespekulasjoner. Skulle gjerne forvaltet noen hundre tusen ekstra i året av de pengene, jeg....