søndag 15. mars 2009

Acer Aspire One Linpus - Oppdatere Firefox

Dersom aa1 (Acer Aspire One) kommer med en eldre versjon av Firefox, ønsker du kanskje å oppgradere til nyeste versjon. Det er ikke spesielt vanskelig, men krever at du har tilgang til root. Har du ikke root-passordet, kan du følge oppskriften over.

Trykk Alt+F2 for å vise “Run program “-vinduet. Kryss av for at du vil “Run in terminal” og klikk på “Run”. Nå åpnes et terminalvindu. Skriv inn su om du ikke har gjørt det før. Da får du spørsmål om passordet ditt.
Om du ikke kjenner Linuxkommandoene, er det bare å følge oppskriften; kopiere og lime inn i terminalen. Det aller enkleste er å lime inn i terminalen via Ctrl+Shift+V.
(Ctrl+Shift+C er kommandoen for å kopiere det du har merket i terminalvinduet. Merk deg at den vanlige Copy-kommandoen du kjenner, Ctrl+C, fungerer slik at den stopper alle prosesser i terminalvinduet og altså ikke kopierer!.)

Den første koden bruker wget for å laste ned Firefox 3 fra en offisiell side – mirror. Du kan endre slutten av koden som her er nb-NO dersom du ønsker et annet språk enn norsk bokmål. Du kan for eksempel bruke en-US om du ønsker en engelskspråklig versjon. Informasjon om språk og versjoner finner du på http://www.mozilla.com eller http://www.firefox.no. Du trenger ikke å fjerne gammel versjon av Firefox før du starter.



wget "http://download.mozilla.org/?product=firefox-3.0.7&os=linux&lang=nb-NO"
wget "http://download.mozilla.org/?product=firefox-3.0.7&os=linux&lang=nn-NO"
(Nynorsk versjon)


I det neste trinnet pakkes Firefox opp, og linkene blir modifisert. Om du får feilmeldinger, kan du ignorere dette. Ingen av de følgende prosessene tar spesielt lang tid. Kopier gruppevis, og lim inn i terminalvinduet.

sudo tar -jxf firefox-3.0.7.tar.bz2 --directory /opt
sudo chown user -R /opt/firefox
sudo ln -fs /opt/firefox/firefox /usr/bin/ff3

sudo sed '/Exec/ s/=firefox/=ff3/' -i /usr/share/applications/linpus-web.desktop
sudo sed '/Exec/ s/=firefox/=ff3/' -i /usr/share/applications/edesktop/*



I det neste trinnet linkes alle plug-ins (programtillegg):

sudo ln -s /usr/lib/mozilla/plugins/* /opt/firefox/plugins


Kommandoen under får fram “Profile manager”. Du trenger ikke endre på default, men eventuelt lage en ny profil, og velg denne. Du kan også lagre innstillinger og bokmerker. Det må gjøres før du oppdaterer profilen din.

ff3 -profilemanager -no-remote



Du kan helt til slutt også endre ikonet på skrivebordet til det offisielle Firefox-ikonet.

sudo sed '/Icon/ s/acs_//' -i /usr/share/applications/linpus-web.desktop



Til slutt må du restarte AA1 slik at alle funksjoner og endringer oppdateres.

KILDE:
Denne oppskriften finner du originalt hos http://macles.blogspot.com. Dette er vel den mest omfattende siden om aa1 på nettet, og den anbefales på det varmeste!Her finner du også spørsmål og svar på mange av de spørsmålene du har.

Acer Aspire One Linpus - Innstallere OpenOffice

Min maskin kom med en gammel versjon av Open Office. For å oppgradere må man innstallere en helt ny versjon, og slette den gamle. Den nyeste versjonen per i dag er 3.01. Har du denne, er det ingen grunn til å endre noe som helst.
Før du starter skal du ha laget deg en oppstarts-minnepinne, eller være sikker på at du har recoverymuligheter. Husk å ta backup av alle filene dine før du starter. Linux er ikke idiotsikker, det er lett å krasje maskinen.

Her kommer min oppskrift.
(Kilder: macles.blogspot.com og no.openoffice.org)

NB: Det første du gjør er å kopiere de eksisterende ikonene:NB Den nye versjonen har ikke de rette ikonversjonene, så dette må du gjøre separat før du sletter noe eller oppgraderer. Du gjør som følger:

Åpne "My files" på skrivebordet slik at du kommer til "File Manager". Her klikker du på "My Disk". Det er det ikonet du ser med blå stripe som markere hvor mye minne du har brukt på harddisken.
Gå opp i menylinja og åpne "File". Her velger du "Terminal". Nå åpner det seg et terminalvindu. Her skriver du inn følgende kode (NB:to linjer):
[user@localhost home]$ sudo cp /usr/share/icons/hicolor/48x48/apps/openofficeorg* $HOME


Det er vikig at du er i home-mappa når du skriver inn denne koden. Nå skal du ha kopiert ikonene til disken. Gå tilbake til "File Manager" og klikk på "My Disk" og sjekk at ikonene ligger der. Hvis ikke, må du forsøke på nytt. Kanskje du må være "root", altså skrive inn su, og passord først.

Dersom alt er greit, er du klar for å slette den gamle versjonen av Open Office. For å gjøre dette, må du komme til root i Terminalvinduet. Skriv inn kommandoen su. Du blir bedt om passord.

[user@localhost home]$ su
Password:
[root@localhost home]#

Som du ser, skifter du status fra user til root.
Nå kan du skrive inn koden som fjerner den gamle versjonen av Open Office. (Og du har selvfølgelig fulgt oppskriften og tatt vare på ikonene?!-se over)

[user@localhost /]$ sudo yum remove openoffice\*


Nå skal det meste gå av seg selv. Du får et spørsmål som du bekrefter ja på ved å skrive inn y (for 'yes') og trykke "enter". Til slutt får du en melding som sier Complete!. Da er det på tide å laste ned den nye versjonen av Open Office. Den norske versjonen finner du på http://openoffice.bouncer.osuosl.org/?product=OpenOffice.org&os=linuxintel&lang=nb&version=3.0.1

Du klikker på lenken og laster fila ned til egen maskin. Får du spørsmål, velger du laste ned. Det tar ca. 20-30 minutter. Dersom du leser dette, og det i mellomtiden har kommet nye versjoner, må du huske på å endre dette i koden også.

Når nedlastinga er ferdig, går du til Download-mappa og klikker på fila for å pakke den opp. Følg instruksjonene på skjermen. Alle filene blir liggende i Downloadmappa dersom du ikke velger å opprette en mappe under den som er tom. Dette kan du gjerne gjøre på forhånd.

Så åpner du terminalen i den mappa du har pakket ut filene i, sørger for å gå til root (skrive su og passord), og deretter skriver du inn følgende:

[root@localhost Downloads]# tar xvzf OOo_3.0.1_LinuxIntel_install_nb.tar.gz


Merk deg at tar xvzf er koden du bruker på fila som heter OOo_3.0.1_LinuxIntel_install_nb.tar.gz. Dersom du har en annen versjon av fila (sjekk i den mappa du har pakket ut filene) må du endre koden tilsvarende.
Nå skal du pakke ut rpms-filene. Da skal du først gå til mappa disse filene ligger i. Den mappa ligger et nivå under der du pakket ut filene, så da skal du skrive cd RPMS i "Terminal"-vinduet. Når du er i RPMS-mappa i terminalen, skriver du inn følgende kode:

rpm -Uvih *rpm


Nå vil utpakkinga av filer begynne. Det tar en god stund, så ta deg en kaffe eller rist deg en milkshake imens....Jeg talte 43 pakker.
Det ligger noen filer i desktop-integration-mappa også. De innstallerer du ved å gå til selve mappa og klikke på de. Du trenger ikke alle, men pakk i alle fall opp fila med navnet Redhat. Ikke bry deg om feilmeldinger eller advarsler. Det er ingen fare forbundet med å pakke opp disse filene.

Til slutt skal vi tilbake til "Teminal" og gjenopprette ikonene som vi har lagret. Kopier de fem kodene du ser under her (to linjer på fire av kodene), og lim de etter hvert inn i terminalvinduet. Husk at du skal være "root".


sudo cp -f /opt/openoffice.org3/share/xdg/calc.desktop \
/usr/share/applications/openoffice.org-1.9-calc.desktop
sudo cp -f /opt/openoffice.org3/share/xdg/impress.desktop \
/usr/share/applications/openoffice.org-1.9-impress.desktop

sudo cp -f /opt/openoffice.org3/share/xdg/writer.desktop \
/usr/share/applications/openoffice.org-1.9-writer.desktop

sudo sed 's/org3-/org-/;s/%U//' -i /usr/share/applications/openoffice.org*

sudo mv $HOME/openofficeorg* /usr/share/icons/hicolor/48x48/apps
sudo gtk-update-icon-cache -f /usr/share/icons/hicolor


Deretter lukker du alle åpne vinduer, husk å lagre eventuelle dokumenter først, og restarter maskinen.

Nå kan du slette alle filene du har lastet ned. Altså filene i Download-mappa og de som ligger under den som du har brukt under innstallasjonen av OpenOffice. Åpne "Terminal" i den mappa du vil fjerne filer i. Skriv inn su, slik at du blir "root". List opp alle filene i mappa ved hjelp av kommandoen ls (list opp). De fleste filene har filendelse rpms. De sletter du ved å bruke slette-fil-kommandoen rm. Bruk wildchart, *, så sletter du alle filer med samme filendelse. Koden blir altså slik:

rm *rpms

Denne koden fjerner alle filer med endelsen rpms. Etterpå kan du skrive ls for å se om det ligger noe mer i mappa. Dersom du har en mappe under, går du til den ved å bruke kommandoen cd (change directory). Koden kan se slik ut:

cd desktop-integration


Da kommer du til denne mappa, og kan på samme måte som ovenfor slette alle filene her. Merk deg at noen filer har annen filendelse. Da må du skrive inn den i stedet.

Når du har slettet alle filene i denne mappa, kan du gå opp et nivå og slette selve mappa. For å gå opp et nivå, bruker du koden cd mellomrom og to punktum. Koden ser slik ut:

cd ..

Nå er du i mappa ovenfor desktop-integration, og kan slette denne mappa med kommandoen rmdir (remove directory). Koden blir slik:

rmdir desktop-integration


Kjør ls-koden igjen for å se om det ligger noe mer her som du må slette. Gå opp et nivå med cd .. og gjenta slettingen på samme måte for rpms-mappa.

Håper dette var til hjelp. Det er mye ressurser på nett dersom du skulle trenge hjelp.

Acer Aspire One Linpus - Oppdatering

Noe du absolutt bør gjøre dersom det ikke skjer automatisk, er å oppdatere aa1. NB: På slutten av oppdateringen er det mulig at du blir koplet fra internett. Ikke forsøk å kople til igjen. Vent til innstalleringene er ferdig. Følg instruksjonene på skjermen, og la maskinen være i fred når den er ferdig og du har bekreftet at du vil starte maskinen på nytt. Det kan ta litt tid før den restarter.

Gå til skrivebordet. Trykk på husikonet på tastaturet eller skjermen. Her finner du “PREFERENCES” nede til høyre, rett over menylinja. Klikk på den og åpne. Nå har du tilgang til flere innstillingspaneler.

Nå skal vi oppdatere, og velger derfor “Live update”. Bekreft at du vil laste ned alle tilleggene.

Dette tar litt tid og internettilkoplingen vil muligens bli slått av. Se advarselen over.
Denne opptateringen vil blant annet gjøre at det ferdiginnstallerte messengerprogrammet vil virke for hotmailkontoer. Du må krysse av for dette når du lager ny bruker/kopler deg til.

Et annet sted i bloggen finner du oppskrift på hvordan oppdatere Firefox og OpenOffice.
Ved spørsmål, vennligst henvend deg til en av diskusjonstrådene på internett.

Her er noen tips på gode ressurser:
http://www.diskusjon.no/index.php?s=hardware.no&showtopic=966364
http://www.aspireoneuser.com/forum/viewtopic.php?f=39&t=4931
http://macles.blogspot.com

Alle endringer du gjør på din maskin skjer på eget ansvar. Sørg for backup på alt innhold på maskinen før du endrer noe. Oppskrift på å lage recoveryminnepinne finner du et annet sted i denne bloggen.

Acer Aspire One Linpus - Tilgang til utvidet skrivebord

Noen av programmene på Acer Aspire One er ikke tilgjengelig for deg før du har endret tilgangen til det utvidede skrivebordet. Oppskriften er her:

Gå til “Fil” og trykk på mappen “My Files”. Under fanen “File” velger du “Terminal” og åpner denne. Da ser du teksten

[user@localhost home]$

Teksten før dollartegnet viser deg hvor i filhierarkiet du befinner deg. Du kan bevege deg oppover og nedover i hierarkivet ved hjelp av kommandoer. Linuxkommandoer kan du blant annet finne her:
http://www.fongen.no/OSbok/linux-kommandoer.html
http://aitel.hist.no/fag/lsd/diverse/kommandoer.pdf

Skriv inn følgende (det som er uthevet med bold) etter dollartegnet:


[user@localhost home]$ xfce-setting-show

og klikk på Enter. Da åpner “Xfce Settings” seg. Xfce er skrivebordslayouten som er ferdiginnstallert på AA1.

Klikk på “Desktop” og gå til “Desktop Preferences” og velg “Behavior”.
Under “Menus” merker du av for valget “Show desktop menu on right click”. Lukk deretter alle vinduene.

Gå til skrivebordet – du kan bruke “hus”-logoen på tastaturet eller skjermen. Nå du nå høyreklikker vil du se at du får opp det utvidete skrivebordet. Nå får du tilgang til flere programmer som ligger ferdiginnstallert på maskinen, blant annet Math fra OpenOffice.

Husk at Linux oppfører seg annerledes enn Windows. Ikke gjør endringer i menyer og programinnstillinger uten at du er forberedt på at maskinen kan krasje, og at du må foreta full recovery.

Acer Aspire One Linpus - Lage/endre passord

Når du starter maskinen for første gang, vil du kanskje bli spurt om å lage deg et passord. Dersom du ikke får det valget, er det fordi Acer har satt opp maskinen fra leverandøren med et passord. Dette kan du overstyre.
Passordet er nødvendig hvis du skal legge inn eller oppdatere programmer, eller gjøre endringer med oppsettet.

Her er oppskriften:

Velg “System” og deretter “Terminal” under System. I terminalvinduet skriver du inn sudo -su:

[user@localhost home]$ sudo -su
sudo: please use single character options

Ikke bry deg om denne 'feil'meldingen. Deretter skriver du inn passwd:


[root@localhost home]# passwd
Changing password for user root

Nå kan du endre eller lage et passord. Merk deg at skrivemerket ikke flytter seg når du skriver inn passordet. Du ser altså ikke at du skriver inn passordet, ingenting flytter på seg!. Du må skrive inn passordet to ganger. Trykk på enter-tasten når du har skrevet inn passordet, så kommer neste passordspørsmål, slik du ser under:

New UNIX password:
Retype new UNIX password:
passwd: all authentication tokens updated successfully.
[root@localhost home]#


Nå skal du ha endret/laget rootpassordet slik at du kan endre på oppsett o.l. på din AA1.
NB: Passordet må være lengre enn 6 tegn.

Informasjonen er hentet fra blant annet: http://www.theacerguy.com/2008/11/how-to-reset-the-root-password-on-an-aspire-one-linux/

Acer Aspire One Linpus - Recovery

Dersom aa1 krasjer og du må gjøre en full recovery, skrur du av maskinen og setter inn usb-minnepinnen der du har lagret recoveryinformasjonen.


Skru på maskinen, og trykk på F12 når du får beskjed om det. Det skjer nesten med en gang det kommer bilde på skjermen. Bruk piltastene og velg at maskinen skal starte fra usb-HDD, og trykk på enter (på tastaturet).



Først skjer det ikke noe. Maskinen står tilsynelatende stille en stund, men snart dukker det opp spørsmål om du ønsker full recovery. Bekreft alle spørsmålene, så tar innstallasjonsprogrammet seg av resten. Ikke skru av før du blir bedt om det.
Du blir bedt om å fjerne minnepinnen når du er nesten ferdig. Maskinen vil restarte, og du blir bedt om å lage passord m.m. Deretter restartes maskinen igjen, og den er klar til bruk. Hele prosessen tar 20-30 minutter.

Acer Aspire One Linpus - Lage oppstartsminnepinne

Du har pakket opp maskinen, startet den og satt deg litt inn i hvordan den fungerer. Det aller første du da bør gjøre, er å lage en oppstartsminnepinne. Dersom du har en ekstern dvd-spiller med usb-tilkopling, trenger du selvfølgelig ikke dette.

Du trenger:
* oppstartscd-en som kom med AA1 (Acer Aspire One)
* PC med dvd-spiller
* en tom minnepinne med lagringsplass over 2GB.

Skru av Pcen, sett inn minnepinnen og oppstartscd-en. Start deretter Pcen. Dersom maskinen ikke starter fra oppstartscd-en, må du følge med på skjermen. Du får beskjed om å trykke F12/F2 eller liknende slik at du kommer til valget for hvordan maskinen skal starte.

Du velger da at den skal starte (boote) fra dvd-spilleren. Nå vil du forhåpentligvis få maskinen til å starte fra cd-en. Her vil du snart få et valg om hvor (hvilken partisjon) du ønsker å innstallere innholdet, og da er det viktig at du velger usb-minnepinnen/disken/HDD.

Deretter svarer du bare ja videre. Prosessen tar 10-20 minutter. Nå har du fått deg en recovery-minnepinne du kan bruke når du krasjer AA1. For tro meg, dersom du skal ordne litt på maskinen, kommer du sikkert til å måtte behøve det! Derfor er det veldig lurt å hele tiden sørge for backup.

Acer Aspire One Linpus tips&triks


Jeg har fått meg AA1! Etter mange år med Windows og mange drømmer om Mac, er jeg plutselig Linuxbruker. Det mest positive er størrelsen på maskinen og kjappheten. Endelig har jeg en pc som jeg kan ta med meg over alt uten å være redd for den hele tiden. Maskinen er veldig kjapp på oppstart, og virker ikke 'tung' og sein slik windows ofte er. Det som er noe negativt, er at alle endringer du gjør krever mye mer av deg enn når du bruker Windows som operativsystem. Flott for alle datanerder, men litt mye pes for en gjennomsnittsbruker.

Alle tips og triks jeg kommer med her har jeg prøvd ut på min egen maskin. Jeg har forsøkt å gjøre alle oppskriftene så detaljerte at man kan følge de selv om man er helt uerfaren med Linux. Har du en annen type maskin, er det ikke sikkert at du vil kunne bruke alle tipsene her. Husk backup før du endrer noe!

Spesifikasjonene på min maskin er:

Acer Aspire One
OS: Linpus Linux Lite v1.0.9.B
CPU: Intel Atom CPU N270 1.60GHz
Systemminne: 512 MB
Harddisk: 8GB
Bios: v0.3109


Jeg klarte å krasje maskinen etter få timer, og så klart behovet for å samle litt informasjon om oppsettet og installasjon av programmer og programtillegg. Det er mye informasjon å hente på nettet, men ikke alle rådene passet min maskin. Derfor har jeg valgt å legge informasjonen her, slik at jeg raskt kan reskape oppsettet mitt. Etter min andre recovery fant jeg ut at jeg skulle loggføre alle endringene jeg gjør. Det har vist seg å være veldig lurt...

En klar fordel med å bruke Linux som operativsystem, er at det sitter en mengde mennesker i alle aldre rundt omkring klar til å stille opp og svare dersom man står fast. Jeg har lenker til noen av disse ressursene i denne artikkelen.