mandag 15. juni 2009

Nasjonalbiblioteket digitaliseres - norske nettsteder sliter

Bokhylla på nb.no er Nasjonalbibliotekets nye nettsatsing. Her legges bøker, tidsskrifter og andre kilder ut i digitalisert form. Flott tiltak, men jeg er ikke veldig imponert. Nettstedet sliter med en dårlig søkemotor, manglende mulighet for en fornuftig browserfunksjon og kvaliteten er til dels helt på kanten av hva som er akseptabelt. For eksempel er ikke avissider fra 1901 lesbare og å gå fram og tilbake i nettleseren er et lite mareritt. I tillegg er nettstedet full av bugs, så feilmeldingene florerer.

Tiltaket er jo for så vidt positivt, men forutsetningen for å lykkes er avhengig av høy kvalitet og brukervennlighet. Her har nok nb.no et stykke igjen. Synes likevel tiltaket er bra, og håper at jeg finner mer interessant stoff her etter hvert.

Dette minner meg ganske mye om lanseringen av Store Norske på nett, forresten. De sliter også med dårlig funksjonalitet og interaktivitet. Dessuten er en god del faktakunnskap gått ut på dato, noe som gjør at konkurrenten Wikipedia langt på vei er å fortrekke. Wikipedia har mye goodwill, og ligger nok mange hestehoder foran i utbredelse, så konkurransen vil nok bli tøff for lille Store Norske...