lørdag 5. desember 2009

Den store bakedagen

Så var de på'n igjen. Det er et par år siden sist, men i år ble det altså bakedag med kammerpikejentene igjen. Jordmor M. ordnet skolekjøkkenet, og så var det bare å forberede seg med innkjøp av ingredienser og ferdiglaging av deiger. Her skulle det bakes, ja!

Takkene ble hentet opp av skjul, og ditto spøene, og så var det i gang. Lefsebaking har en bratt læringskurve ble vi enige om der på skolekjøkkenet, men du verden hvor fort den kurven daler når det nye året kommer. Så det blir å prøve og feile i år igjen som alle foregående år. Heldigvis sitter det igjen litt kunnskap hos alle, så til sammen ble det nok til at også årets julebakst ble ganske vellykket sett med våre øyne.

Å bake lefser i lag er ganske koselig og sosialt. Og når stemmefordelingen er god og repertoaret er kjent for de fleste, blir det lett å lage egenprodusert harmonisk lyd som av og til kan gjennkjennes som en julesang eller en Nystedtkomposisjon. En kaffepause med litt medbrakt mat samt ferdige produkter fra dagens første økt hører med, og gutter: praten gikk lett og ledig, men det visste dere sikkert.

Å komme hjem etter en slik økt, er deilig. Fryseboksen fylles av god julebakst og god husmorsamvittighet. Når lefsene er i boks, er den store jobben gjort og resten er bare barnemat. Visst nok er ikke alle sju slagene i hus, men det skal nok bli en råd, og jula kan komme.

Her er hva jeg bakte:

MØRLEFSE


200 gr meierismør
ca. 1 kg hvetemel
3 dl sukker
1 1/2 dl sirup
2 egg
3 dl kefirmelk
1 ts natron
1 ts hornsalt
1 ts bakepulver

FYLL:
200 gr smør
1 1/2 dl sukker
1-2 ts kanel

Slik gjør du:

Mål opp kefir i et litermål. Tilsett natron og hornsalt til kefiren slik at det får svelle litt. Smuldre smøret i melet, bland inn sukker og bakepulver. Bland deretter raskt inn resten av ingrediensene. Arbeid deigen minst mulig. La deigen gjerne ligge kaldt en stund.

Del deigen i 12 like emner som kjevles ut til en rund leiv ca. 3 mm tykk. Stek den midt i ovnen på 250 gr til de blir lyst gyldne. De skal ikke tørrsteke!
Legg lefsene oppå hverandre og dekk til med et kjøkkenhåndkle slik at de holder seg myke. La de bli kalde.
Rør sammen smør, sukker og kanel til fyllet. Bruk kjøkkenmaskin. Smør på lefsene, legg de sammen to og to. Lefsene kan fryses med fyll.


KARINS SKRÄDDA KAKOR
Rugbrød med anis og fennikel.
Dette er nydelige brød til frokost, bakt av rug, og med en deilig duft av anis og fennikel. Oppskriften er svensk.

50 gr gjær
50 gr smør
1/2 liter melk
2 ss mørk sirup
1/2 ss salt
2 ts fennikel (knus i morter)
1 ts anis (knus i morter)
9 dl rugmel
3 dl hvetemel

Smul gjæren i bakebollen. Smelt smøret i en kjele, hell i melken og varm opp til 37 gr. Rør ut gjæren i litt av vesken.
Tilsett sirup, saltet og krydderet. Bland inn rugmelet. Arbeid deigen kraftig og la den hvile i 10-30 minutter. Hvelv den deretter over på bakebordet og kna inn hvetemelet.

Del deigen i 5 deler. Formes til jevne boller som trykkes eller kjevles ut til flate kaker. Lag et hull i midten. Stikk kakene med en gaffel, og la dem heve på bakeplaten.

Stekes på 250 grader i 10-15 minutter, avhengig av ovnsvarmen. De skal bli lysebrune, men ikke brent. (Litt lysere enn på bildet)
Pensle med vann rett etter steking og la de kjølne på rist med bakeklede over. Fryses.