Focaccia utt.:[få’katsja]
Oppskriften er tilpasset en form på 28 x 18 cm. Dobles til langpanne.
7 gr tørrgjær/ ca. 25 gr gjær
2 ½ dl lunkent vann
1 ts strøsukker
2 ss olivenolje
ca. 8 dl hvetemel
1 ss melkepulver (jeg erstattet litt av vannet med litt melk i stedet)
½ ts salt
Garnering:
1 ss olivenolje
1-2 pressede hvitløksbåter
12 svarte oliven
ferske rosmarinkvister
1 ts oregano (jeg foretrekker å kun bruke rosmarin, dette er en smakssak)
1-2 ts grov havsalt
Pensle formen med olje eller smeltet smør. Alternativt kan du bruke bakepapir.
Bland sammen gjær, vann og sukker i en bolle til gjæren har løst seg opp. Dekk over bollen og la stå lunt i 10 minutter eller til væsken skummer. Tilsett oljen.
Tilsett 7 1/2 dl av hvetemelet (hold av 1/2 dl), melkepulveret og salt, og rør alt sammen med en treskje til det er godt blandet. Tilsett så mye mel som trengs for å få en ganske myk og formbar deig.
Kna deigen på bakebordet i ca 10 minutter til den er smidig og elastisk. Bruk gjerne kjøkkenmaskin om du har. Avslutt med å pensle den lett med olje og sett den til heving i en oljet bakebolle. La den stå lunt og heve i en time, eller til deigen har est helt opp. Kna deigen lett og kjevle den ut til en avlang kake som du legger i formen. La den ese under et klede på et varmt sted i 20 minutter.
Lag deretter centimeterdype hull over hele overflaten med et treskaft. Dekk over igjen og la det ese i ytterligere 30 minutter, eller til det har est opp ordentlig. Sett ovnen på 175°C.
Bland olivenolje og presset hviløk til garneringen og pensle dette over brødet. Toppe med rosmarinkvister og oliven, og strø over oregano og grovsalt.
Stekse i 20-25 minutter, eller til brødet har fått en fin farge og sprø skorpe. Skjæres i store firkanter og serveres lunkent. Tiloversbleven foccacia kan ristes.
Fra: Den stora vegetariska kokboken (Könemann 1998)
lørdag 30. januar 2010
Foccacia
Nylig ble jeg spurt om oppskrift på det italienske brødet foccacia. Det er et nydelig, smakfullt brød til festbruk som bakes greit i langpanne.
Oppskriften virker litt omstendelig, men tro meg, det er ganske greit å lage dette brødet.
Knekkebrød
Knekkebrød...tørt og kjedelig, tenker du. Eller assosiasjonene går til Wasa, Sverige, Medelsvensson og grenseoverskidende turer med kjøtt og sprit i blikket. Uansett, løsningen er på vei: Bak ditt eget knekkebrød!
Det er lettvint, raskt og smaken er faktisk over all forventning.
For noen uker siden begynte jeg å legge merke til små kommentarer om knekkebrød som skulle være så godt. Bare små drypp, og ikke nok til at jeg forsøkte å sjekke opp oppskriften på nett eller på annen måte. Helt til mannen i huset kom hjem med et ark med knekkebrødoppskrift på. Noen travle dager gjorde at jeg ikke gjorde noe forsøk på å prøve den ut, men mannen i huset var tydeligvis utålmodig. For etter å ha hintet sterkt med å kjøpe inn ingrediensene, tok han affære selv mens mor var på jobbreise og satte i gang. Så når jeg kom hjem, var det nybakte knekkebrød å få. De smakte faktisk veldig godt og hadde en nydelig aroma.
Nå har jeg forsøkt selv, og siden det er så lettvint at selv mor kan klare det, formidles herved oppskriften. :-)
Knekkebrød4 dl sammalt rug, grovt4 dl store havregryn2 dl solsikkekjerner2 dl sesamfrø1/2-1 ts salt7 dl vannBland alt godt sammen i en bolle og la det svelle i 1/2 time.Fordeles på to stekeplater med bakepapir. Ca 1/2 cm høyde. Bruk en slikkepott eller lignende til å bre ut med.Stekes på 175 gr C i 45 minutter (varmluft)Etter 1/2 steketid (22,5 minutter) tas brettene ut og brødet deles opp i biter med pizzakniv eller lignende.Etter stekingen ettertørkes knekkebrødet i ovnen med døren på gløtt med samme temperatur og bruk av varmluft.Oppbevares tørt i boks.
Abonner på:
Innlegg (Atom)