lørdag 30. januar 2010

Foccacia

Nylig ble jeg spurt om oppskrift på det italienske brødet foccacia. Det er et nydelig, smakfullt brød til festbruk som bakes greit i langpanne.
Oppskriften virker litt omstendelig, men tro meg, det er ganske greit å lage dette brødet.


Focaccia utt.:[få’katsja]

Oppskriften er tilpasset en form på 28 x 18 cm. Dobles til langpanne.

7 gr tørrgjær/ ca. 25 gr gjær

2 ½ dl lunkent vann

1 ts strøsukker

2 ss olivenolje

ca. 8 dl hvetemel

1 ss melkepulver (jeg erstattet litt av vannet med litt melk i stedet)

½ ts salt


Garnering:


1 ss olivenolje

1-2 pressede hvitløksbåter

12 svarte oliven

ferske rosmarinkvister

1 ts oregano (jeg foretrekker å kun bruke rosmarin, dette er en smakssak)

1-2 ts grov havsalt


Pensle formen med olje eller smeltet smør. Alternativt kan du bruke bakepapir.

Bland sammen gjær, vann og sukker i en bolle til gjæren har løst seg opp. Dekk over bollen og la stå lunt i 10 minutter eller til væsken skummer. Tilsett oljen.

Tilsett 7 1/2 dl av hvetemelet (hold av 1/2 dl), melkepulveret og salt, og rør alt sammen med en treskje til det er godt blandet. Tilsett så mye mel som trengs for å få en ganske myk og formbar deig.

Kna deigen på bakebordet i ca 10 minutter til den er smidig og elastisk. Bruk gjerne kjøkkenmaskin om du har. Avslutt med å pensle den lett med olje og sett den til heving i en oljet bakebolle. La den stå lunt og heve i en time, eller til deigen har est helt opp. Kna deigen lett og kjevle den ut til en avlang kake som du legger i formen. La den ese under et klede på et varmt sted i 20 minutter.

Lag deretter centimeterdype hull over hele overflaten med et treskaft. Dekk over igjen og la det ese i ytterligere 30 minutter, eller til det har est opp ordentlig. Sett ovnen på 175°C.


Bland olivenolje og presset hviløk til garneringen og pensle dette over brødet. Toppe med rosmarinkvister og oliven, og strø over oregano og grovsalt.


Stekse i 20-25 minutter, eller til brødet har fått en fin farge og sprø skorpe. Skjæres i store firkanter og serveres lunkent. Tiloversbleven foccacia kan ristes.


Fra: Den stora vegetariska kokboken (Könemann 1998)


Knekkebrød

Knekkebrød...tørt og kjedelig, tenker du. Eller assosiasjonene går til Wasa, Sverige, Medelsvensson og grenseoverskidende turer med kjøtt og sprit i blikket. Uansett, løsningen er på vei: Bak ditt eget knekkebrød!
Det er lettvint, raskt og smaken er faktisk over all forventning.

For noen uker siden begynte jeg å legge merke til små kommentarer om knekkebrød som skulle være så godt. Bare små drypp, og ikke nok til at jeg forsøkte å sjekke opp oppskriften på nett eller på annen måte. Helt til mannen i huset kom hjem med et ark med knekkebrødoppskrift på. Noen travle dager gjorde at jeg ikke gjorde noe forsøk på å prøve den ut, men mannen i huset var tydeligvis utålmodig. For etter å ha hintet sterkt med å kjøpe inn ingrediensene, tok han affære selv mens mor var på jobbreise og satte i gang. Så når jeg kom hjem, var det nybakte knekkebrød å få. De smakte faktisk veldig godt og hadde en nydelig aroma.

Nå har jeg forsøkt selv, og siden det er så lettvint at selv mor kan klare det, formidles herved oppskriften. :-)

Knekkebrød

4 dl sammalt rug, grovt
4 dl store havregryn
2 dl solsikkekjerner
2 dl sesamfrø
1/2-1 ts salt
7 dl vann

Bland alt godt sammen i en bolle og la det svelle i 1/2 time.

Fordeles på to stekeplater med bakepapir. Ca 1/2 cm høyde. Bruk en slikkepott eller lignende til å bre ut med.

Stekes på 175 gr C i 45 minutter (varmluft)
Etter 1/2 steketid (22,5 minutter) tas brettene ut og brødet deles opp i biter med pizzakniv eller lignende.
Etter stekingen ettertørkes knekkebrødet i ovnen med døren på gløtt med samme temperatur og bruk av varmluft.
Oppbevares tørt i boks.