lørdag 30. januar 2010

Foccacia

Nylig ble jeg spurt om oppskrift på det italienske brødet foccacia. Det er et nydelig, smakfullt brød til festbruk som bakes greit i langpanne.
Oppskriften virker litt omstendelig, men tro meg, det er ganske greit å lage dette brødet.


Focaccia utt.:[få’katsja]

Oppskriften er tilpasset en form på 28 x 18 cm. Dobles til langpanne.

7 gr tørrgjær/ ca. 25 gr gjær

2 ½ dl lunkent vann

1 ts strøsukker

2 ss olivenolje

ca. 8 dl hvetemel

1 ss melkepulver (jeg erstattet litt av vannet med litt melk i stedet)

½ ts salt


Garnering:


1 ss olivenolje

1-2 pressede hvitløksbåter

12 svarte oliven

ferske rosmarinkvister

1 ts oregano (jeg foretrekker å kun bruke rosmarin, dette er en smakssak)

1-2 ts grov havsalt


Pensle formen med olje eller smeltet smør. Alternativt kan du bruke bakepapir.

Bland sammen gjær, vann og sukker i en bolle til gjæren har løst seg opp. Dekk over bollen og la stå lunt i 10 minutter eller til væsken skummer. Tilsett oljen.

Tilsett 7 1/2 dl av hvetemelet (hold av 1/2 dl), melkepulveret og salt, og rør alt sammen med en treskje til det er godt blandet. Tilsett så mye mel som trengs for å få en ganske myk og formbar deig.

Kna deigen på bakebordet i ca 10 minutter til den er smidig og elastisk. Bruk gjerne kjøkkenmaskin om du har. Avslutt med å pensle den lett med olje og sett den til heving i en oljet bakebolle. La den stå lunt og heve i en time, eller til deigen har est helt opp. Kna deigen lett og kjevle den ut til en avlang kake som du legger i formen. La den ese under et klede på et varmt sted i 20 minutter.

Lag deretter centimeterdype hull over hele overflaten med et treskaft. Dekk over igjen og la det ese i ytterligere 30 minutter, eller til det har est opp ordentlig. Sett ovnen på 175°C.


Bland olivenolje og presset hviløk til garneringen og pensle dette over brødet. Toppe med rosmarinkvister og oliven, og strø over oregano og grovsalt.


Stekse i 20-25 minutter, eller til brødet har fått en fin farge og sprø skorpe. Skjæres i store firkanter og serveres lunkent. Tiloversbleven foccacia kan ristes.


Fra: Den stora vegetariska kokboken (Könemann 1998)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar