lørdag 30. januar 2010

Knekkebrød

Knekkebrød...tørt og kjedelig, tenker du. Eller assosiasjonene går til Wasa, Sverige, Medelsvensson og grenseoverskidende turer med kjøtt og sprit i blikket. Uansett, løsningen er på vei: Bak ditt eget knekkebrød!
Det er lettvint, raskt og smaken er faktisk over all forventning.

For noen uker siden begynte jeg å legge merke til små kommentarer om knekkebrød som skulle være så godt. Bare små drypp, og ikke nok til at jeg forsøkte å sjekke opp oppskriften på nett eller på annen måte. Helt til mannen i huset kom hjem med et ark med knekkebrødoppskrift på. Noen travle dager gjorde at jeg ikke gjorde noe forsøk på å prøve den ut, men mannen i huset var tydeligvis utålmodig. For etter å ha hintet sterkt med å kjøpe inn ingrediensene, tok han affære selv mens mor var på jobbreise og satte i gang. Så når jeg kom hjem, var det nybakte knekkebrød å få. De smakte faktisk veldig godt og hadde en nydelig aroma.

Nå har jeg forsøkt selv, og siden det er så lettvint at selv mor kan klare det, formidles herved oppskriften. :-)

Knekkebrød

4 dl sammalt rug, grovt
4 dl store havregryn
2 dl solsikkekjerner
2 dl sesamfrø
1/2-1 ts salt
7 dl vann

Bland alt godt sammen i en bolle og la det svelle i 1/2 time.

Fordeles på to stekeplater med bakepapir. Ca 1/2 cm høyde. Bruk en slikkepott eller lignende til å bre ut med.

Stekes på 175 gr C i 45 minutter (varmluft)
Etter 1/2 steketid (22,5 minutter) tas brettene ut og brødet deles opp i biter med pizzakniv eller lignende.
Etter stekingen ettertørkes knekkebrødet i ovnen med døren på gløtt med samme temperatur og bruk av varmluft.
Oppbevares tørt i boks.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar