søndag 15. mars 2009

Acer Aspire One Linpus - Innstallere OpenOffice

Min maskin kom med en gammel versjon av Open Office. For å oppgradere må man innstallere en helt ny versjon, og slette den gamle. Den nyeste versjonen per i dag er 3.01. Har du denne, er det ingen grunn til å endre noe som helst.
Før du starter skal du ha laget deg en oppstarts-minnepinne, eller være sikker på at du har recoverymuligheter. Husk å ta backup av alle filene dine før du starter. Linux er ikke idiotsikker, det er lett å krasje maskinen.

Her kommer min oppskrift.
(Kilder: macles.blogspot.com og no.openoffice.org)

NB: Det første du gjør er å kopiere de eksisterende ikonene:NB Den nye versjonen har ikke de rette ikonversjonene, så dette må du gjøre separat før du sletter noe eller oppgraderer. Du gjør som følger:

Åpne "My files" på skrivebordet slik at du kommer til "File Manager". Her klikker du på "My Disk". Det er det ikonet du ser med blå stripe som markere hvor mye minne du har brukt på harddisken.
Gå opp i menylinja og åpne "File". Her velger du "Terminal". Nå åpner det seg et terminalvindu. Her skriver du inn følgende kode (NB:to linjer):
[user@localhost home]$ sudo cp /usr/share/icons/hicolor/48x48/apps/openofficeorg* $HOME


Det er vikig at du er i home-mappa når du skriver inn denne koden. Nå skal du ha kopiert ikonene til disken. Gå tilbake til "File Manager" og klikk på "My Disk" og sjekk at ikonene ligger der. Hvis ikke, må du forsøke på nytt. Kanskje du må være "root", altså skrive inn su, og passord først.

Dersom alt er greit, er du klar for å slette den gamle versjonen av Open Office. For å gjøre dette, må du komme til root i Terminalvinduet. Skriv inn kommandoen su. Du blir bedt om passord.

[user@localhost home]$ su
Password:
[root@localhost home]#

Som du ser, skifter du status fra user til root.
Nå kan du skrive inn koden som fjerner den gamle versjonen av Open Office. (Og du har selvfølgelig fulgt oppskriften og tatt vare på ikonene?!-se over)

[user@localhost /]$ sudo yum remove openoffice\*


Nå skal det meste gå av seg selv. Du får et spørsmål som du bekrefter ja på ved å skrive inn y (for 'yes') og trykke "enter". Til slutt får du en melding som sier Complete!. Da er det på tide å laste ned den nye versjonen av Open Office. Den norske versjonen finner du på http://openoffice.bouncer.osuosl.org/?product=OpenOffice.org&os=linuxintel&lang=nb&version=3.0.1

Du klikker på lenken og laster fila ned til egen maskin. Får du spørsmål, velger du laste ned. Det tar ca. 20-30 minutter. Dersom du leser dette, og det i mellomtiden har kommet nye versjoner, må du huske på å endre dette i koden også.

Når nedlastinga er ferdig, går du til Download-mappa og klikker på fila for å pakke den opp. Følg instruksjonene på skjermen. Alle filene blir liggende i Downloadmappa dersom du ikke velger å opprette en mappe under den som er tom. Dette kan du gjerne gjøre på forhånd.

Så åpner du terminalen i den mappa du har pakket ut filene i, sørger for å gå til root (skrive su og passord), og deretter skriver du inn følgende:

[root@localhost Downloads]# tar xvzf OOo_3.0.1_LinuxIntel_install_nb.tar.gz


Merk deg at tar xvzf er koden du bruker på fila som heter OOo_3.0.1_LinuxIntel_install_nb.tar.gz. Dersom du har en annen versjon av fila (sjekk i den mappa du har pakket ut filene) må du endre koden tilsvarende.
Nå skal du pakke ut rpms-filene. Da skal du først gå til mappa disse filene ligger i. Den mappa ligger et nivå under der du pakket ut filene, så da skal du skrive cd RPMS i "Terminal"-vinduet. Når du er i RPMS-mappa i terminalen, skriver du inn følgende kode:

rpm -Uvih *rpm


Nå vil utpakkinga av filer begynne. Det tar en god stund, så ta deg en kaffe eller rist deg en milkshake imens....Jeg talte 43 pakker.
Det ligger noen filer i desktop-integration-mappa også. De innstallerer du ved å gå til selve mappa og klikke på de. Du trenger ikke alle, men pakk i alle fall opp fila med navnet Redhat. Ikke bry deg om feilmeldinger eller advarsler. Det er ingen fare forbundet med å pakke opp disse filene.

Til slutt skal vi tilbake til "Teminal" og gjenopprette ikonene som vi har lagret. Kopier de fem kodene du ser under her (to linjer på fire av kodene), og lim de etter hvert inn i terminalvinduet. Husk at du skal være "root".


sudo cp -f /opt/openoffice.org3/share/xdg/calc.desktop \
/usr/share/applications/openoffice.org-1.9-calc.desktop
sudo cp -f /opt/openoffice.org3/share/xdg/impress.desktop \
/usr/share/applications/openoffice.org-1.9-impress.desktop

sudo cp -f /opt/openoffice.org3/share/xdg/writer.desktop \
/usr/share/applications/openoffice.org-1.9-writer.desktop

sudo sed 's/org3-/org-/;s/%U//' -i /usr/share/applications/openoffice.org*

sudo mv $HOME/openofficeorg* /usr/share/icons/hicolor/48x48/apps
sudo gtk-update-icon-cache -f /usr/share/icons/hicolor


Deretter lukker du alle åpne vinduer, husk å lagre eventuelle dokumenter først, og restarter maskinen.

Nå kan du slette alle filene du har lastet ned. Altså filene i Download-mappa og de som ligger under den som du har brukt under innstallasjonen av OpenOffice. Åpne "Terminal" i den mappa du vil fjerne filer i. Skriv inn su, slik at du blir "root". List opp alle filene i mappa ved hjelp av kommandoen ls (list opp). De fleste filene har filendelse rpms. De sletter du ved å bruke slette-fil-kommandoen rm. Bruk wildchart, *, så sletter du alle filer med samme filendelse. Koden blir altså slik:

rm *rpms

Denne koden fjerner alle filer med endelsen rpms. Etterpå kan du skrive ls for å se om det ligger noe mer i mappa. Dersom du har en mappe under, går du til den ved å bruke kommandoen cd (change directory). Koden kan se slik ut:

cd desktop-integration


Da kommer du til denne mappa, og kan på samme måte som ovenfor slette alle filene her. Merk deg at noen filer har annen filendelse. Da må du skrive inn den i stedet.

Når du har slettet alle filene i denne mappa, kan du gå opp et nivå og slette selve mappa. For å gå opp et nivå, bruker du koden cd mellomrom og to punktum. Koden ser slik ut:

cd ..

Nå er du i mappa ovenfor desktop-integration, og kan slette denne mappa med kommandoen rmdir (remove directory). Koden blir slik:

rmdir desktop-integration


Kjør ls-koden igjen for å se om det ligger noe mer her som du må slette. Gå opp et nivå med cd .. og gjenta slettingen på samme måte for rpms-mappa.

Håper dette var til hjelp. Det er mye ressurser på nett dersom du skulle trenge hjelp.

5 kommentarer:

  1. Hei!

    Jeg er ganske grønn på Linux/Linpus og var glad for denne oppskriften. Det hele gikk ganske bra. Jeg fikk avinstallert den gamle versjonen og den nye finnes på maskinen, men jeg kan ikke få tilbake ikonene på desktop. De ligger alle under "My disk".
    Det ser ut til at alle kommandoer går inn, helt til jeg kommer til følgende linje:
    "sudo mv $HOME/openofficeorg* /usr/share/icons/hicolor/48x48/apps"
    Den resulterer i følgende feilmelding:
    mv: cannot stat `/root/openofficeorg*': No such file or directory

    Noen forslag til løsning på problemet?

    OpenOppfice er installert og jeg kan åpne programmet ved å høyreklikke i desktop slik at jeg får opp systemfilene og så starte det via Office-lenken.

    Men ingen ikoner på desktop, altså. :-(

    kimber

    SvarSlett
  2. Hei,

    Forsøk å legge inn ikonene manuelt. Jeg har kopiert de til deg (eller andre som trenger de)- du finner de på http://hegemoni.com/aceraspire/

    Husk at du må legge de i apps -mappa. Tror ikke du skal trenge mer enn å legge de inn. Om ikke mappestrukturen er der fra før, må du kanskje opprette mappene over også (icons, hicolor, 40x40 og apps)

    Lykke til!

    Hegemoni

    SvarSlett
  3. Hei igjen,
    - og takk for hjelpen. Jeg så ikke denne meldingen før etter at jeg hadde forsøkt på nytt å legge inn ikonene. Tok bare denne delen, og da fungerte det helt fint. Nå har jeg OpenOffice3 + ikoner på desktop. :-)

    Du har fått deg et nytt fan!

    Men i løpet av alle strabaser med å få dette til, har noe annet gått galt. Nå får jeg ikke opp menyen for å stenge av maskinen. Det er ingen reaksjon når jeg klikker det røde ikonet nederst til høyre.

    Any idea?

    kimber

    SvarSlett
  4. Hei!
    Har du forsøkt å restarte? Tror jeg har sett andre har hatt liknende problemer, så det er mulig at du finner tips om du søker på nettet.

    Jeg har krasjet maskinene noen ganger selv på slike smådetaljer, og har stort sett valgt full recovery.... Litt pes, men da har jeg til gjengjeld en fullt ut brukbar maskin! :-)

    Se også om du kan finne hjelp hos www.lassedahl.com eller macles.blogspot.com

    Lykke til!

    Hegemoni

    SvarSlett
  5. Manglende ikon:

    Helt nederst til venstre på skrivebordet er det liten, nesten usynlig, grå pil : >
    Den styrer du menylinjen med. Klikk på den, kanskje du får alt tilbake.

    SvarSlett